5 Praktische tips voor een SEO-proof vacaturetekst

Geschreven door Roelant Vossen

Zoals we allemaal weten is een krachtige vacaturetekst erg belangrijk om de juiste doelgroep aan te trekken. Maar hoeveel zin heeft deze goede vacaturetekst als hij niet gevonden wordt door de doelgroep? Wie actief op zoek is naar een baan zoekt al snel via een zoekmachine als Google. Zorg er daarom voor dat de vacaturetekst SEO (Search Engine Optimization) geoptimaliseerd is, waardoor je geen sollicitaties misloopt. Daarnaast vergroot je je kansen als je de vacature verspreidt via jobboards, niche kanalen en gesponsorde social media. In deze blog zoomen we in op SEO-optimalisatie in vacatureteksten.

First things first. Wat zijn een aantal voordelen van SEO?

 • SEO bespaart kosten
  Door SEO toe te passen, zorg je ervoor dat jouw website hoog in Google komt te staan zonder dat je voor advertenties hoeft te betalen. Let daarbij wel op het feit dat het tijd kost om een goede SEO-geoptimaliseerde tekst te schrijven. Onderschat het dus niet! Met Google Ads kun je simpelweg advertenties kopen om een hogere positie in te nemen.
 • Meten = weten.
  De resultaten van SEO zijn goed meetbaar in Google Analytics. Dit levert interessante inzichten op. Je kunt bijvoorbeeld precies zien via welke bron of bronnen bezoekers op jouw website terecht zijn gekomen, met welke woorden de doelgroep zoekt en nog veel meer.
 • SEO zorgt voor vertrouwen.
  Zoekmachine gebruikers vertrouwen op Google. Als jouw organisatie bovenaan staat in de zoekresultaten, zal de doelgroep het vertrouwen hebben dat hun zoekwoord het beste aansluit bij de vacature die jij als werkgever te bieden hebt.  

Uit onderzoek blijkt dat gemiddeld ruim een derde van de bezoekers, van verschillende vacaturesites, afkomstig is van zoekmachines. Dat lijkt misschien niet heel veel, maar het is een gegeven dat SEO-verkeer (uit zoekmachines) over het algemeen goed converteert. Met andere woorden, het percentage bezoekers dat solliciteert ligt hoger dan bij andere verkeersbronnen. Dit komt voornamelijk door de intentie van de bezoeker: die is namelijk actief op zoek naar specifieke vacatures.  Dit maakt SEO-verkeer een zeer waardevolle verkeersbron.

Nu een aantal concrete tips over hoe je de vacaturetekst SEO-proof maakt!

1. De juiste titel voor je vacature

Probeer in de huid te kruipen van een kandidaat. Waar zoeken zij op? Het kan zijn dat jullie de functie intern “digital marketing specialist” noemen, maar kijk ook eens op Google Trends: het kan zijn  dat er op Online Specialist meer gezocht wordt.
Kortom: Kies een functietitel die relevant is en onderzoek bijvoorbeeld met Google Trends of deze ook echt als zoekterm gebruikt wordt.

2. De belangrijkste zoekwoorden

Je wilt uiteraard dat de zoekwoorden goed aansluiten bij de vacaturetekst. Het kiezen van de juiste zoekwoorden is daarom van belang. Vaak is dit de functietitel, maar zeker niet altijd. Kijk ook naar wat de concurrentie schrijft. Niet om vacatureteksten één op één over te nemen, maar om inzicht te krijgen in welke woorden en functietitels zij gebruiken. Daarbij kun je Google Keyword Planner gebruiken om te checken hoe de zoekvolumes van bepaalde woorden zijn. Denk ook aan combinaties, want vaak zoekt iemand naar een zoekwoord in combinatie met het woord ‘vacature’. Laat dit ook terugkomen in je tekst zodat er meer ‘hits’ ontstaan.

3. Val op!

Een mens krijgt gemiddeld 3000 online prikkels op een dag binnen. Hierdoor hebben we de “skill” ontwikkeld om deze online uitingen snel te kunnen scannen. Op het moment dat jouw doelgroep de vacaturetekst leest, wordt er al snel bepaald (6 seconden) of een vacature interessant is of niet. Het is dus essentieel dat de eerste woorden, de inleiding van je vacature, raak zijn. Je wil dat de inleiding de lezer direct grijpt. De meest belangrijke punten van je vacature die relevant zijn voor je doelgroep moeten direct te zien zijn. Zet de kandidaat centraal en niet het bedrijf. Daarnaast kiest Google het intro vaak als beschrijving van het zoekresultaat. De kans daarop is nog groter als je de belangrijkste zoekwoorden in de eerste zin van je intro gebruikt.

4. Externe linkbuilding

Hoe meer externe pagina’s naar de vacaturepagina verwijzen, des te beter de vacature in de zoekresultaten zal verschijnen. Dit heet linkbuilding. Belangrijke websites hebben hierbij een groter effect dan de kleine onbekende websites. Een goed begin is het delen van de vacature op social media. Daarbij zijn er talloze niche kanalen, job boards, communities waar je de vacature kunt plaatsen. Vraag aan je interne top-performers op welke kanalen zij actief zijn.

5. De zoekwoord-dichtheid (keyword density)

Het is van belang om de belangrijkste zoekwoorden voldoende in de vacaturetekst terug te laten komen. Dit noemen we de zoekwoord-dichtbeid (keyword density). De richtlijn is dat de vacaturetekst uit ongeveer 2 tot 3% uit zoekwoorden mag bestaan. Dit percentage is eenvoudig te meten met een tool als Live Keyword Analysis.

Probeer een balans te vinden tussen focus op je kandidaat en focus op zoekwoorden. Als je je alleen op de kandidaat focust, mis je SEO-traffic. Als je je daarentegen voornamelijk richt op de zoekmachine en zoekwoorden, wordt je tekst voor de bezoeker bijna onleesbaar. En dat komt het aantal sollicitanten niet ten goede. Vind hierin dus de juiste balans! 

Sinds Google for Jobs is uitgerold wil je er ook voor zorgen dat je vacature daarin goed vindbaar is. Hoe je dat doet vind je hier

Wil je hier meer over weten of heb je andere een hulpvraag op het gebied van recruitment? YOBZ denkt graag met je mee. Wil je meer weten over wat wij voor je kunnen doen, neem dan contact op met een van onze collega’s:

 • Marnix Wesselink, Business Consultant, op 06 23 91 77 80
 • Sander van der Valk, Commercieel Directeur, op 06 10 77 09 81

Benieuwd naar onze diensten? Meer informatie vind je hier.