6 tips voor een goede vacaturetekst

Geschreven door: Roelant Vossen en Bart Schuurman

Goede kandidaten vinden met een slechte vacaturetekst. Dat kan natuurlijk niet. Toch zien we dagelijks vooral veel voorbeelden van hoe het níet moet. Beste vakgenoten, investeer nou eens in die vacatureteksten. We zeggen er meteen bij: goed schrijven is niet voor iedereen weggelegd. Maar met deze 6 tips helpen we je al een heel eind op weg.

1. Inleven in de kandidaat

Als recruiter zit je niet te wachten op tientallen sollicitaties van kandidaten die niet bij het functieprofiel passen. Breng dus eerst de wensen van de potentiële kandidaat in kaart. Wat zijn de beweegmotieven van de doelgroep? Vraag collega’s in vergelijkbare functies wat hen het meest aanspreekt in de functie en de (secundaire) voorwaarden. Doe online onderzoek over de pullfactoren voor specifieke doelgroepen. Pas deze input toe op de vacaturetekst. Hierdoor creëer je een natuurlijke voorselectie.

Input van huidige collega’s is waardevol in de vacaturetekst, maar ook voor op de werken-bij-website. Denk bijvoorbeeld aan een videotestimonial van een collega die al een tijdje een specifieke rol vervult en die zijn of haar verhaal vertelt. Door authentieke verhalen te vertellen (storytelling) zorg je ervoor dat de doelgroep zich identificeert met jouw organisatie en collega’s.

2. Een pakkende opening

Kandidaten willen meteen zien of de functie voor hen interessant is. Iedereen krijgt elke dag zo’n 3.000 mediaberichten om z’n oren, en we hebben een spanningsboog van 10 seconden. Zorg dus voor een inleiding die verleidt om verder te lezen. Die is dus scherp, daagt uit, spreekt aan op emotie. Kortom, niet het standaard corporate praatje. Trigger bezoekers om te blijven, te lezen, en door te klikken.

3. Een duidelijke functietitel

Zorg dat de titel relevant is en als deze nog te algemeen blijft, voeg dan een specialisme of harde eis toe. Als je een goede functietitel hebt gevonden, dan moet deze natuurlijk wel te vinden zijn. 80% van de actief werkzoekenden begint zijn zoektocht via Google. Bekijk daarom in Google Trends op welke functietitel gezocht wordt. Creatieve functietitels zoals Marketing Ninja zijn leuk om je te onderscheiden, maar als potentiële kandidaten jouw vacature niet kunnen vinden heb je er helemaal niks aan.

4. Specifiek in wat je zoekt

Opsommingen van 20 bullets onder elkaar. Dat leest niet fijn. Maar erger nog: je schrikt potentiële kandidaten af, omdat ze het gevoel hebben dat ze niet aan alle eisen kunnen voldoen. Maak een onderscheid in specifieke hard skills (wat zijn de must haves op het cv zoals opleiding of ervaring) en soft skills (wie ben je als persoon). Door de hard skills kort maar concreet op te sommen met bullets, zorg je dat ze beter opvallen in de vacaturetekst.

5. Wat maakt jouw bedrijf nou zo tof?

Over ons: “we zijn sinds 1984 de op drie-na grootste importeur van toetsenborden…” Enzovoort. Een stukje bedrijfshistorie voor de mensen thuis. Een kandidaat die enigszins interesse heeft leest dit wel op de corporate site. Wat een werkzoekende wil weten: wie werkt er bij jullie? Wat is je werkgeverspropositie? Welke maatschappelijke bijdrage lever je, en waar ben je trots op. Met zo’n elevator pitch maak je kandidaten enthousiast en is het verschil tussen jou en de concurrent. Hou het kort en verwijs naar de corporate site, social en vooral testimonials van collega’s.

6. Het aanbod

We willen natuurlijk dat iedereen bij ons komt werken omdat ze het fantastisch vinden, de missie en visie ondersteunen, en écht kiezen voor ons als organisatie. Maar uiteindelijk moet de hypotheek betaald worden en willen we drie weken middellandse zee in de zomer. Werkzoekenden scollen in eerste instantie door een vacaturetekst, en zoeken de voorwaarden: jouw aanbod. Is het competitief, in ieder geval met hun huidige situatie? Dan pas loont het om verder te lezen. Dus hup: aandacht op die voorwaarden, wees uitgebreid. 25 Vakantiedagen is inderdaad niet bijzonder, maar dat jij het benoemt en de concurrerende vacature niet, geeft jou een streepje voor. Gebruik hierbij ook doelgroeponderzoeken of je persona’s om het beschreven aanbod af te stemmen op wat jouw doelgroep belangrijk vindt.

Wat een werk he?

Ja, wij vinden dit dus leuk om te doen. Schrijven, of dat vacatureteksten zijn of andere content, om kandidaten  te bereiken en enthousiast te maken. Vind jij het moeilijk, lastig, tijdrovend of gewoon stom? Dan helpen we je natuurlijk graag. Onze interim arbeidsmarktcommunicatiespecialisten (onthouden voor galgje) zitten voor je klaar!