Casus: Floor voor het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis

Het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis (hierna ETZ) is een van de grootste topklinische ziekenhuizen van Nederland. Het ETZ beschikt daarnaast met haar spoedeisende hulp, intensive care, operatiekamers en eerste hart hulp over het traumacentrum van de regio. Met drie locaties in Tilburg en Waalwijk is ETZ hét ziekenhuis voor inwoners van de regio Midden-Brabant. Bij het ETZ werken zo’n 6000 medewerkers, van artsen tot koks en van verpleegkundigen tot inkopers.

Uitdaging
Het ETZ kwam in december 2018 bij YOBZ, omdat zij op zoek waren naar een recruiter voor het opzetten van een nieuw recruitmentproces en de rol van recruiter. De uitdaging zou vooral bestaan uit het aanspreken van de latent zoekende doelgroep in een enorm krappe arbeidsmarkt. Een arbeidsmarkt met een spanning van 5.9 (lees: één kortdurend werkloze kandidaat op 5.6 openstaande vacatures), vraagt om een nieuwe manier van werken. Na een kennismakingsgesprek gaat Interim Recruitment Professional Floor Duijvis de volgende dag voor het ETZ aan de slag.

Oplossing
Floor: “Beginnend aan mijn opdracht heb ik het huidige recruitmentproces in kaart gebracht. Door middel van intern en extern doelgroeponderzoek heb ik de strategie bepaald en een nieuw recruitmentproces ontworpen. Het nieuwe proces heb ik vervolgens geïmplementeerd voor zes functies, beginnend bij gespecialiseerd verpleegkundigen van de acute zorg (de spoedeisende hulp, intensive care, eerste hart hulp, operatiekamers en oncologie) en met uitrol naar andere afdelingen zoals dialyse en vaatchirurgie.

Tegelijkertijd hebben we in samenwerking met een recruitment marketingbureau persona’s ontwikkeld, foto- en videoshoots gedaan, doelgroepgerichte content geschreven, de website (deels) vernieuwd en landingspagina’s gemaakt.

Zoals Einstein ooit al zei: Als je uit bent op andere resultaten, doe dan niet weer hetzelfde. Dus dat deden we dan ook niet.”

“Door de aanpak van Floor konden we het recruitmentproces van een afstand bekijken en zien wat we moesten veranderen. Belangrijkste uitgangspunt was steeds optimaal gemak voor de kandidaten, onze organisatie zo laagdrempelig mogelijk maken om te benaderen of bij te solliciteren. Dat is goed gelukt! We krijgen het regelmatig terug van kandidaten dat zij de persoonlijke benadering en uitgebreide mogelijkheden om contact te hebben met recruitment zeer waarderen.” 

Floor: “Door middel van hypertargeted social recruitment, komen potentiële kandidaten nu op de landingspagina van de vacature terecht. Contact opnemen kan via Whatsapp of het contactformulier en solliciteren met cv en motivatie is niet meer nodig. De wensen van de kandidaat staan centraal: kom liever een dagje meelopen en dán een sollicitatiegesprek voeren. Eens koffie drinken met een (toekomstige) collega? Het Douwe Egberts café is in het ETZ daar de uitgelezen plek voor. Of bij twijfel tussen verschillende afdelingen, neemt de recruiter je liever mee door het ziekenhuis en voert al wandelend het gesprek. En tot slot: een uitnodiging voor een welkomstgesprek waar je alvast nieuwe collega’s leert kennen, klinkt toch veel leuker dan een arbeidsvoorwaardengesprek?

Samen met verschillende HR adviseurs en ICT hebben we een nieuw HR dashboard ontwikkeld om te kunnen meten wat de effecten en trends zijn van recruitment. En effecten zijn er! Nieuwe kandidaten zijn aangenomen en uitrol van het nieuwe werven blijft dankzij mijn vaste vervanger doorgaan.”

Wil je hier meer over weten of heb je andere een hulpvraag op het gebied van recruitment? YOBZ denkt graag met je mee. Wil je meer weten over wat wij voor je kunnen doen, neem dan contact op met een van onze collega’s:

  • Marnix Wesselink, Business Consultant, op 06 23 91 77 80
  • Sander van der Valk, Commercieel Directeur, op 06 10 77 09 81

Benieuwd naar onze diensten? Meer informatie vind je hier.