Arbeidsmarkttrends: creatief of no-nonsense taalgebruik in vacatures?

Geschreven door Floor Duyvis

Als talent acquisition specialist werf je customer succes managersvoor een inhouse eventom daar hun personal brand te komen pitchen. Want in de krapte van de huidige arbeidsmarkt verzinnen we tegenwoordig de meest creatieve teksten en de mooiste functiebenamingen om kandidaten binnen te halen. Overdreven of toch niet?

Opvallend én goed taalgebruik is zeer belangrijk voor het werven van de juiste kandidaten. De gemiddelde vacaturetekst bevat echter “schrikbarend weinig informatie” die voor de doelgroep relevant is, blijkt uit onderzoek van de VacatureVerbeteraar en Digitaal-Werven onder vacatures van de ruim 450 bekendste organisaties van Nederland.

Hoe bewaar je dan de balans tussen het trekken van de aandacht en het bieden van de juiste informatie? Verplaats je eerst in wat jouw doelgroep wil horen. Spreek de waarheid over de functie en organisatie en hou de tekst geloofwaardig. Zorg dat je een campagne opstelt mét de doelgroep, in plaats van voor de doelgroep. Een aansprekende wervingstekst schrijven begint met het onderzoeken van de redenen die voor de doelgroep essentieel zijn om voor een werkgever te kiezen. Als je die zogeheten pullfactoren kent, weet je waarmee je potentiële kandidaten interesseert. Vervolgens vertaal je pullfactoren naar de minimumvereisten en beweegmotieven om voor een baan te kiezen en bepaal je de relevante wervingsmethoden. En als dan blijkt dat je jouw ideale kandidaat vindt door de functietitel van chief happiness officer of director of first impressions in plaats van receptionist te gebruiken, dan moet je dat vooral doen.

Wil je hier meer over weten of heb je andere een hulpvraag op het gebied van recruitment? YOBZ denkt graag met je mee. Wil je meer weten over wat wij voor je kunnen doen, neem dan contact op met een van onze collega’s:

  • Marnix Wesselink, Business Consultant, op 06 23 91 77 80
  • Sander van der Valk, Commercieel Directeur, op 06 10 77 09 81

Benieuwd naar onze diensten? Meer informatie vind je hier.