Help! In welke taal moet die vacaturetekst?

Geschreven door: Denise van Egdom

Als interim recruiter loop je bij veel verschillende bedrijven binnen. Echte Hollandse Glorie, internationale reuzen, hippe scale-ups en innovatieve start-ups. Totaal verschillende culturen, bedrijfsvoeringen en formaten. Toch sta ik steeds opnieuw voor dezelfde uitdaging: in welke taal moet die vacaturetekst geschreven worden?

Ik heb nog geen eenduidig antwoord gevonden. Ja, er zijn bedrijven die heel consistent zijn en alles in het Engels schrijven. Helder! Dit lijkt mij ook een heel goed idee als je een internationaal bedrijf bent waar de voertaal Engels is, zoals een Nike – let’s keep on doing it!

Zelf raak ik in de war wanneer een bedrijf het ene deel van de vacatures in het Nederlands publiceert en het andere deel in het Engels. Je zou hierin een duidelijke scheiding kunnen maken, waarbij je functies waarvoor beheersing van de Nederlandse taal een harde eis is in het Nederlands schrijft, en functies waarbij dit niet zo is in het Engels.

Maar dan is er nog een groep vacatures die daar buiten valt. Regelmatig word ik namelijk gevraagd een Engelstalige vacaturetekst te schrijven waarbij de volgende vereiste staat: you are fluent in both Dutch and English.

Nu denk ik graag visueel. Ik zie die hele leuk Franse Content Marketeer die vloeiend Engels spreekt al achter haar computer zitten. Ze leest de tekst, ze wordt enthousiast, ze wil dit doen – ze kán dit doen! O nee, wacht… ze kan geen Nederlands. Wat een teleurstelling! Daarnaast leest niet iedereen de vereisten even goed, met als resultaat dat er niet Nederlands sprekende kandidaten reageren.

Mijn advies richting de vacaturehouder is dan ook om de tekst in het Nederlands te publiceren wanneer Nederlands echt een vereiste is.

Wil je hier meer over weten of heb je andere een hulpvraag op het gebied van recruitment? YOBZ denkt graag met je mee. Wil je meer weten over wat wij voor je kunnen doen, neem dan contact op met een van onze collega’s:

  • Marnix Wesselink, Business Consultant, op 06 23 91 77 80
  • Sander van der Valk, Commercieel Directeur, op 06 10 77 09 81

Benieuwd naar onze diensten? Meer informatie vind je hier.