Persoonlijkheidstests inzetten bij werving

Geschreven door Denise van Egdom

Als recruiter stel je competentiegerichte vragen, check je referenties en ga je ook vaak op je gevoel af bij het maken van een match. Wie hiernaast graag een meetinstrument inzet om meer zekerheid te krijgen, kan kandidaten vragen een test af te leggen.

Voor een van mijn opdrachten heb ik onderzoek gedaan naar diverse tests en de betrouwbaarheid hiervan. Al snel kwam ik op de – door kandidaten gehate en door bedrijven geliefde – IQ test uit.

IQ tests lijken met een validiteit van .51 een goede keuze te zijn. Echter leerde ik dat IQ tests niet zozeer de intelligentie meten, maar wat de test als intelligentie definieert. IQ tests zijn hierbij niet vrij van vooroordeel, ze zijn doorgaans namelijk voor en door mannen gemaakt.

Persoonlijkheidstests zijn met een voorspellende waarde van .41 een andere mogelijke voorspeller van succes. Om dit type test goed in te kunnen zetten moet je wel weten naar wat voor persoonlijkheid je dan op zoek bent. Dit wekte mijn interesse – met welke persoonlijkheidskenmerken ben je het meest succesvol op de werkvloer?

Kilian Wawoe (arbeids- & organisatie psycholoog) en Erik Scherder (Hoogleraar neurowetenschappen), beiden verbonden aan de Vrije Universiteit, leggen in onderstaand college uit hoe die succesvolle persoonlijkheid eruitziet.

 

 

Ik ben benieuwd welke tests jij graag inzet in je wervingsproces!

Wil je hier meer over weten of heb je andere een hulpvraag op het gebied van recruitment? YOBZ denkt graag met je mee. Wil je meer weten over wat wij voor je kunnen doen, neem dan contact op met een van onze collega’s:

  • Marnix Wesselink, Business Consultant, op 06 23 91 77 80
  • Sander van der Valk, Commercieel Directeur, op 06 10 77 09 81

Benieuwd naar onze diensten? Meer informatie vind je hier.