Recruitment is een vak: de vacature intake

Geschreven door Martijn Sitsen

In mijn vorige blog heb ik stilgestaan bij recruitment – is dat nou een vak? Ik vind van wel en gelukkig velen met mij.

Onlangs las ik op LinkedIn een verhaal: twee recruiters hadden het over het verschil (of de overeenkomst) tussen vacatureteksten en functieprofielen. Prachtig verhaal waarin iemand bediscussieerde dat dit wel degelijk twee verschillende dingen waren. Daar ben ik het helemaal mee eens. Brengt mij bij het volgende punt, want deze twee zaken komen samen in de vacature intake.

In de immer dynamische wereld van recruitment leef ik het leven van een reizende recruiter. Ik vind dat erg leuk want daarmee krijg ik de kans om in totaal verschillende keukens te kijken. Legaal jobhoppen zeg maar. Tijdens deze opdrachten zie ik dat de vacature intake soms bestaat uit een e-mailtje van de hiring manager aan de recruiter, met daarin het functieprofiel en de vraag wanneer de eerste gesprekken gepland kunnen worden. En als je als recruiter dan antwoordt met “volgende week of de week erop, moet lukken” dan word ik daar een beetje droevig van – zo neem je ons vak dus niet serieus.

Een vacature intake is geen “u vraagt, wij draaien” of een vragenlijstje invullen. Een vacature intake is een essentieel onderdeel van het proces, waarin je erachter moet en wilt komen wat jouw vacaturehouder precies zoekt en nodig heeft. En ook waaróm deze denkt dat hij of zij deze functionaris nodig heeft. Als recruiter vraag je door om heel goed te achterhalen wat de vraag nu precies is en ga je verwachtingen managen. Het functieprofiel gaat daar zeker bij helpen – maar dit is niet de vacaturetekst!

Wat wil je dan precies weten, vraag je je misschien af? Denk dan bijvoorbeeld aan de volgende zaken: gaat het om een uitbreidings- of vervangingsvraagstuk, hoe zit jouw team er nu precies uit en zijn er in jouw team misschien mensen die zouden kunnen doorgroeien? Want dan zou de vraag er ineens heel anders uit kunnen zien, en is deze misschien niet heel moeilijk. Is dat hbo-diploma nou echt een eis of een pre? En zoek je bepaalde werkervaring of eigenlijk meer de juiste competenties? Kortom, veel vragen die jou als recruiter naar een goed beeld moeten leiden zodat jij jouw werk goed kunt gaan doen.

Wil je hier meer over weten of heb je andere een hulpvraag op het gebied van recruitment? YOBZ denkt graag met je mee. Wil je meer weten over wat wij voor je kunnen doen, neem dan contact op met een van onze collega’s:

  • Marnix Wesselink, Business Consultant, op 06 23 91 77 80
  • Sander van der Valk, Commercieel Directeur, op 06 10 77 09 81

Benieuwd naar onze diensten? Meer informatie vind je hier.