Recruitment: met instroom alleen red je het niet

Geschreven door Martijn Sitsen 

“Wat als je nou een top recruitment team hebt, je procedures op orde zijn, je over een volledig made-to-measure ATS beschikt, er een top EVP is opgesteld en het werkgeversmerk goed is – en er komen veel sollicitaties binnen. Dan is het toch “sit back and relax”? Niets meer aan doen, zul je denken

Maar wat als je nou kritisch gaat kijken en meten, en je ziet dat dezelfde vacature twee keer per jaar openstaat? Bij dezelfde manager. In hetzelfde team. Dan zou je kunnen concluderen dat de achterdeur niet op slot zit

Nieuwe collega’s werven en verleiden is één ding, maar ze behouden is net zo belangrijk – zo niet belangrijker. Deze helden hebben ervoor gekozen (een deel van) hun carrière bij jou door te gaan brengen. En dat is gelukt, je instroom is op orde. 

Maar dan: de nieuwe collega gaat aan de slag. Tevreden medewerkers dragen bij aan een goede candidate journey. Je collega’s zijn de ambassadeurs van je organisatie en daarmee – in bepaalde mate – ook je mede recruiters. Als zij enthousiast zijn over de organisatie zullen ze dat makkelijk overbrengen op geïnteresseerden. En die nemen iets nu eenmaal sneller aan van iemand die ze kennen dan van een wildvreemde. 

Wat zeker ook gaat bijdragen aan het behoud van werknemers is om regelmatig met hen in gesprek te gaan over ambities, wensen en ideeën. Luister naar ze: wat willen ze vertellen? Voelen ze zich veilig en gehoord? Zorg ervoor dat wat je uit deze gesprekken meekrijgt niet in de onderste bureaula verdwijnt – want dat is dus killing.

Zorg vervolgens voor een duidelijk verhaal naar de werknemers: wat kan wel en wat niet, wat zijn de ontwikkel- en doorgroeimogelijkheden? En als een medewerker iets wil waarvan je niet direct weet of het kan, zorg er dan in ieder geval voor dat je serieus luistert. Ga na of het kan en koppel tijdig en juist terug. Nee is immers ook een antwoord.

Een goede employee journey en het behoud van je werknemers gaat direct bijdragen aan de instroom, en dus aan recruitment. 

En zeg nu maar eens dat recruitment geen vak is.”

Wil je hier meer over weten of heb je andere een hulpvraag op het gebied van recruitment? YOBZ denkt graag met je mee. Wil je meer weten over wat wij voor je kunnen doen, neem dan contact op met een van onze collega’s:

  • Marnix Wesselink, Business Consultant, op 06 23 91 77 80
  • Sander van der Valk, Commercieel Directeur, op 06 10 77 09 81

Benieuwd naar onze diensten? Meer informatie vind je hier.