Team EIFFEL

Team EIFFEL is de community waar talent en expertise samensmelten tot de grootste interim-, consultancy- en projectorganisatie van Nederland. We zijn er om impact te maken. Om de toekomst van Nederland vorm te geven, samen met organisaties die de agenda’s van morgen bepalen.

teameiffel.nl

onderdeel van

4 tips om discriminatie in je vacaturetekst te voorkomen

Helaas komt discriminatie in vacatureteksten nog steeds voor. Meestal onbedoeld en onbewust, omdat bedrijven de kennis missen om dit te voorkomen. Als je bijvoorbeeld zoekt naar studenten, een starter, iemand die in de buurt woont of een medewerkster, is dit uitsluiting of discriminatie. In dit artikel lees je wat wel, en juist niet mag in je vacaturetekst. 

Tip 1. Maak discriminatie bespreekbaar (op de werkvloer)

Door discriminatie bespreekbaar te maken, op de werkvloer en in het dagelijks leven, maak je elkaar bewust van de don’ts. Door het onderwerp ter sprake te brengen, is de kans op fouten in het proces veel kleiner. En door te checken bij collega’s of andere bronnen of je een bepaalde eis wel mag stellen, voorkom je dat je onbedoeld discrimineert in een vacaturetekst.  

Tip 2. Wat mag wel in het selectieproces en welke eisen mag je hierbij stellen?

Wanneer je een gegronde reden hebt om een specifieke doelgroep aan te spreken, dan mag je ook bepaalde eisen stellen. Bij een baan waar bijvoorbeeld nachtdiensten gedraaid moeten worden, mag je hier een minimale leeftijd bij stellen: minderjarigen mogen geen late- en nachtdiensten werken. Een student voor een stageplek zoeken is ook geen discriminatie, of dat een goede beheersing van de Nederlandse taal verplicht is in een bepaalde functie. Hierbij moet je kunnen uitleggen waarom een anderstalige niet in aanmerking komt. Voorbeeld: een goede beheersing van de Nederlandse taal, vanwege de communicatie en documentatie. 

Tip 3. Wat mag niet in het selectieproces en welke eisen mag je niet stellen?

Een bedrijf mag kandidaten op sommige elementen niet uitsluiten en/of discrimineren.

Alle kandidaten verdienen gelijke kansen, maar je voorkomt hiermee ook een negatief imago, reputatieschade en juridische procedures. Wat we nog vaak horen, maar waar je absoluut geen kandidaten zonder gegronde reden op mag afwijzen, zijn:

 • Overkwalificatie
 • Zwangerschap
 • Reisafstand
 • Handicap of ziekte
 • Geaardheid
 • Afkomst
 • Representatie/uiterlijk
 • Leeftijd
 • Geslacht

Tip 4. Handige links

Twijfel je over kwesties en/of onderwerpen, of wil je simpelweg wat zaken in je advertentietekst checken? Kijk op deze links voor meer achtergrond, regelgeving en informatie.

 • Mensenrechten.nl – Download de vacaturecheck van het College voor Rechten van de Mens.
 • Werkjijmeezegnee.nl – Initiatief van de ABU: zeg nee tegen discriminatie, en ja tegen een diverse arbeidsmarkt.
 • Arbeidsinspectie – Publicaties van de Arbeidsinspectie over arbeidsdiscriminatie

Hopelijk hebben we je nu wat verder op weg geholpen met het voorkomen van uitsluiting en discriminatie. Je mag natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen. Wij helpen je graag!

 

Benieuwd naar wat YOBZ voor jouw organisatie kan betekenen?

Of heb je een andere hulpvraag op het gebied van recruitment? Neem dan vrijblijvend contact op om de kansen te bespreken.

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Sign in

Sign Up

Forgotten Password

Plan een kennismaking in