Team EIFFEL

Team EIFFEL is de community waar talent en expertise samensmelten tot de grootste interim-, consultancy- en projectorganisatie van Nederland. We zijn er om impact te maken. Om de toekomst van Nederland vorm te geven, samen met organisaties die de agenda’s van morgen bepalen.

teameiffel.nl

onderdeel van

4 tips voor een aantrekkelijk onboarding programma

Wanneer nieuwe medewerkers bij een organisatie starten, is een goede onboarding essentieel. Zo blijkt dat bedrijven met een aantrekkelijk onboarding programma 91% van hun eerstejaars werknemers behouden. Bovendien hebben nieuwe medewerkers met een goed gestructureerd onboarding programma 69% meer kans om minimaal drie jaar bij een bedrijf te blijven. Maar hoe zorg je voor zo’n aantrekkelijk onboarding programma?

Tip 1. Maak het persoonlijk

Met een persoonlijke onboarding die is afgestemd op de functie van jouw nieuwe collega, voelt hij of zij zich meer betrokken. Stel je nieuwe collega bijvoorbeeld voor aan de teamleden. Kleine gebaren zoals het sturen van een welkomstmail of het aanmoedigen van collega’s om contact op te nemen op LinkedIn en ‘hallo’ te zeggen, doen het altijd goed! Het kost maar een paar minuten en het zorgt voor een warm welkom.

Tip 2. Start het onboarding proces vóór de eerste dag

Het is belangrijk om het onboarding programma te starten vóór de startdatum van de nieuwe aanwerving. Op deze manier krijgt de nieuwe medewerker een voorsprong bij het voltooien van de bedrijfspapieren en het lezen van belangrijke documenten. Hierdoor voelen de nieuwe medewerkers zich voorbereid en betrokken wanneer ze eindelijk aan hun nieuwe rol beginnen. Daarnaast werkt het eerder starten van het proces ook nog eens tijdbesparend. Een win-win dus!

Tip 3. Zorg voor een agenda in de eerste week

Het kan voor nieuwe werknemers ongemakkelijk zijn als zij in de eerste weken weinig taken hebben om mee te werken. Als bedrijf wil je dat jouw werknemers zich productief en essentieel voelen. Neem daarom de tijd om vooruit te plannen zodat iedereen precies weet hoe de eerste paar dagen gaan verlopen. Zo geef je de nieuwe werknemers het gevoel dat ze bijdragen aan het team en impact maken vanaf dag één.

Tip 4. Gebruik een checklist

Het is handig om voor het onboarding proces gebruik te maken van een checklist zodat je niks vergeet. Er zijn op het internet veel bestaande sjablonen te vinden maar het is beter én leuker om er zelf een te maken die het gehele onboarding proces van jouw organisatie in kaart brengt. Ongeacht hoe klein of groot deze taken zijn. Zo wordt er niks vergeten in het onboarding proces!

Benieuwd naar wat YOBZ voor jouw organisatie kan betekenen?

Of heb je een andere hulpvraag op het gebied van recruitment? Neem dan vrijblijvend contact op om de kansen te bespreken. 

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Sign in

Sign Up

Forgotten Password

Plan een kennismaking in