Team EIFFEL

Team EIFFEL is de community waar talent en expertise samensmelten tot de grootste interim-, consultancy- en projectorganisatie van Nederland. We zijn er om impact te maken. Om de toekomst van Nederland vorm te geven, samen met organisaties die de agenda’s van morgen bepalen.

teameiffel.nl

onderdeel van

Zoekmachineoptimalisatie voor vacatureteksten: 5 tips

Als recruiter weet je hoe belangrijk het is om het juiste talent aan te trekken. Zichtbaar en vindbaar zijn is misschien wel het allerbelangrijkste. Bij YOBZ helpen we organisaties bij het zichtbaar en vindbaar zijn, en het aantrekken van topkandidaten. In dit artikel geven we je vijf tips om je vacaturetekst SEO-proof te maken.  

Vind en gebruik relevante zoekwoorden 

Welke zoekwoorden gebruik jij als je zelf een vacature zoekt? Als je het antwoord op die vraag hebt, weet je wat de zoekwoorden zijn die kandidaten gebruiken in hun zoektocht. De zoekwoorden die relevant zijn voor deze functie en jouw branche kan je onderzoeken met gratis tools als Google Keyword Planner. Weet je welke zoekwoorden het meest relevant zijn? Gebruik deze met regelmaat, maar wel met mate, in je tekst: zo wordt je tekst goed opgepikt door zoekmachines.  

Zorg voor een sterke titel met zoekwoorden 

De titel van de vacature is het eerste dat een kandidaat (en een zoekmachine) ziet. Het is daarom belangrijk om een pakkende en geoptimaliseerde titel te schrijven. Plaats belangrijke zoekwoorden aan het begin van de titel en maak de titel aantrekkelijk. Vermijd jargon en gebruik duidelijke, begrijpbare taal. Zorg ervoor dat de functietitel overeenkomt met de gangbare benamingen in de branche, zodat kandidaten die de functie zoeken deze makkelijk kunnen herkennen. Dus geen cijfertijger, maar gewoon een financial controler.  

Schrijf duidelijk en informatief 

Met een duidelijke en aantrekkelijke vacaturebeschrijving wek je de interesse van kandidaten. Begin ook nooit direct met een verhaal over je bedrijf. Benoem eerst de aspecten waar de kandidaat naar op zoek is. Beschrijf de inhoud en verantwoordelijkheden van de functie, wat je de kandidaat te bieden hebt en natuurlijk de functie-eisen. Laat aan het eind van de vacature zien waar jouw organisatie voor staat. 

Gebruik bulletpoints en tussenkopjes om informatie scanbaar te maken. Het strategisch opnemen van relevante zoekwoorden in de tekst verbetert de SEO-prestaties, maar: altijd met mate. Teveel keywords is slecht voor de leesbaarheid én zoekmachines herkennen dit ook en straffen het af met een slechtere ‘ranking’..  

Gebruik gestructureerde gegevens 

Gebruik gestructureerde gegevens, zoals een schema markup, in jouw vacatureteksten om de zichtbaarheid in zoekmachines verder te vergroten. Met een schema markup kunnen zoekmachines de inhoud van jouw vacature beter begrijpen en weergeven.  

Een schema markup zorgt dat er meer informatie wordt getoond op de zoekmachinepagina, zoals Google Jobs. Onderzoek toont aan dat een schema markup de click-through rates (CTR) tot wel 30% verhoogt. Zo vergroot je de kans dat potentiële kandidaten op jouw vacature klikken. 

Optimaliseer voor mobiele apparaten 

Bezoekers van websites, ook vacaturesites, gebruiken vaker hun telefoon dan de computer. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw vacatureteksten geoptimaliseerd zijn voor mobiele apparaten. Sterker nog: het is beter om je site (en teksten) ‘mobile first’ te maken, dus met de telefoongebruiker als belangrijkste bezoeker. 

 Hoe je dat doet? 

  • Zorg dat jouw vacaturepagina’s snel laden op mobiele apparaten, gebruik hiervoor een page speed tester. Let op dat afbeeldingen snel laden en er geen onnodige code in de site staat. 
  • Let op dat de inhoud goed leesbaar en navigeerbaar is op kleine schermen.  
  • Let op het gebruik van de lettertype. Wisseling van lettertype is vervelend lezen 

Een mobielvriendelijke ervaring heeft een positieve invloed op de prestaties en maakt solliciteren laagdrempeliger. 

Conclusie 

Met deze vijf tips maak jevacatureteksten SEO-proof. Zo vergroot je jouw online zichtbaarheid. Door de juiste zoekwoorden te gebruiken, de titel te optimaliseren, een duidelijke beschrijving te bieden, gestructureerde gegevens te gebruiken en te zorgen voor een mobielvriendelijke ervaring, vergroot je de kans om de beste kandidaten aan te trekken en jouw recruitmentdoelen te halen.  

Bij YOBZ staan we klaar om je te ondersteunen bij het optimaliseren van jouw vacatureteksten en het versterken van jouw recruitmentstrategie. Neem contact met ons op om te ontdekken hoe we jou kunnen helpen bij het verbeteren van jouw recruitment resultaten. 

Benieuwd naar wat YOBZ voor jouw organisatie kan betekenen?

Of heb je een andere hulpvraag op het gebied van recruitment? Neem dan vrijblijvend contact op om de kansen te bespreken. 

We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Sign in

Sign Up

Forgotten Password

Plan een kennismaking in